Tehnologie

De la inceputuri…

Multi vorbesc despre constructia obiectelor folosind tehnologia de printare 3D ca fiind o noua revolutie, poate chiar mai mare decat aparitia internetului. De la inventia tiparului pornita de Gutenberg, tehnologia de printare 3D este una dintre cele mai spectaculoase inventii. Imaginatia anilor ’80 din filmele SF incepe sa dea roade. La inceput, destul de costisitoare, tehnologia este astazi la indemana oricui si va deveni din ce in ce mai accesibila si mai variata. Cei ce au urmarit serialul SF Star Trek: The Next Generation, isi aduc aminte de realizarea obiectelor necesare echipajului de pe nava Enterprise cu ajutorul unui dispozitiv – la momentul respectiv, din viitor – foarte performant. Acel dispozitiv a condus la aparitia tehnologiei de printare 3D de astazi. Acest proces este foarte asemanator cu imprimarea unei coli de hartie, in mod traditional, insa in acest caz imprimarea realizandu-se in format tridimensional.

Procese

Exista diverse tehnologii pentru realizarea obiectelor folosind printarea 3D. Cateva din acestea sunt: topire selectiva cu laser (Selective Laser Melting – SLM), sinterizarea metalului cu laser (Direct Metal Laser Sintering – DMLS), sinterizare selectiva cu laser (Selective Laser Sintering – SLS), modelare prin depunere lichida (Fused Deposition Modeling – FDM), stereo-litografie (Stereolithography – SLA), producere prin laminare (Laminated Object Manufacturing – LOM). Fiecare procedeu are avantajele si dezavantajele lui.

Printare 3D folosind Fused Deposition Modeling – FDM

Fused Deposition Modeling – FDM – modelarea prin depunere lichida functioneaza prin depunerea materialului in stare lichida in straturi construite din filamente de material plastic depuse unul linga celalalt in acel strat. Procedura porneste de la un fisier CAD in format STL, sectionand corpul in felii (straturi) care vor fi apoi construite de catre masina. Masina poate depune diferite materiale in straturi si de diferite culori. Materialul este topit de catre un cap termic care il depune in forme definite de sistemul CAM (Computer Aided Manufacturing), iar corpul este construit de jos in sus.

 Fused Deposition Modeling

Fused Deposition Modeling